Palmares neșteptat la Veneția: Joker ia Leul de Aur

Este o raritate ca un studio gigant de la Hollywood să ia premiul cel mare la un festival de clasă A european, dar întunecata poveste a originii supervillain-ului Joker, de la Warner Bros., a fost distinsă cu Leul de Aur la Veneția.

23.07.2019

Este o raritate ca un studio gigant de la Hollywood să ia premiul cel mare la un festival de clasă A european, dar întunecata poveste a originii supervillain-ului Joker, de la Warner Bros., a fost distinsă cu Leul de Aur la Veneția.


Joker a făcut valuri la Veneția, cu reacții din partea presei de specialitate până la încheierea evenimentului de sâmbătă seara, în condițiile în care alte producții din selecție nu au mișcat deloc apele. IndieWire scria la data premierei de la Veneția că „Joker-ul lui Todd Philips este, fără îndoială, cea mai îndrăzneaţă reinventare a cinematografului cu supereroi de la The Dark Knight încoace; o poveste cu adevărat originală care va fi ţinută minte drept unul dintre cele mai şocante blockbustere ale secolului 21. Empire Online nota că „Ceea ce surprinde filmul este constituţia mentală, morală, emoţională şi fizică a omului care s-a transformat, la un anumit punct, în Joker. The Hollywood Reporter scria că „Joker ar putea fi un film pentru publicul care nu reprezintă neapărat fanii benzilor desenate. Scenariul inteligent semnat de către Philips şi Scott Silver se leagă de un oraş care trimite la o Americă în faliment nu doar economic, ci şi moral, amintind de contextul crizei financiare de acum un deceniu (sau poate de criza care bate la uşă).


Juriul de la Veneția, condus de cineasta argentiniană Lucrecia Martel, a acordat al doilea premiu ca importanță din palmares controversatului Roman Polanski, pentru filmul său An Officer and a Spy, în condițiile în care a spus că va vedea filmul dar nu va participa la gală, din solidaritate cu victimele abuzului sexual. Actrița Emmanuelle Seigner, soția cineastului, a ridicat premiul pe care mulți l-au văzut ca o acceptare tacită din partea organizatorilor festivalului și a juriului a infracțiunilor de care se face vinovat regizorul Polanski.


Directorul Festivalului de la Veneţia, Alberto Barbera, a inclus în selecţie J'Accuse, deși regizorul Polanski, cu naţionalitate dublă, poloneză şi franceză, este controversat după ce a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră (de 13 ani), fapt petrecut în 1977, după care s-a refugiat în Europa pentru a evita o pedeapsă cu închisoarea în SUA. Academia Americană de Film l-a dat afară din rândurile sale anul trecut.


Publicația The Guardian scria că An Officer and a Spy (adaptare a unui roman de Robert Harris) face un portret acid al Statului Major al armatei franceze de la începutul secolului XX, cu un dispreţ care aduce aminte de filmul Chinatown. Prestigioasa publicație mai scrie că An Officer and a Spy este „un film bine construit, pe un subiect serios, varianta cinematografică a unei piese de mobilier victoriene de colecţie. Publicația IndieWire scria că „Office and Spy este un film procedural în care camera, fără nicio jenă, pătrunde peste tot în maniera jurnalistică a lui Spotlight, dar fără reţinerile acestuia din urmă. Eroul povestirii, un fost anti-semit împovărat de vina de a fi trimis un om nevinovat pe Insula Diavolului - ajunge în tribunal pentru a ridiculiza întreaga societate a Franţei pentru a fi judecat greşit un om şi a-i fi ruinat viaţa.


Astfel s-a încheiat o ediție cu dezbateri aprinse despre oportunitatea selectării în competiție a unui cineast acuzat de viol (mai ales pe fondul recentei mișcării #MeToo din industria filmului) și despre inegalitatea reprezentării de gen. Palmaresul i-a mai inclus pe veteran Roy Andersson, premiat pentru regia filmului About Endlessness, care a compus cu măiestrie momente din viața de zi cu zi, în bine cunoscutul lui stil cinic. Andersson este deținătorul unui Leu de Aur din 2014, pentru filmul A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. Animația No. 7 Cherry Lane, o scrisoare de dragoste nostalgică și suprarealistă adusă orașului Hong Kong de la mijlocul secolului, a luat premiul pentru scenariu.


Sursa: Cinemagia.ro


23.07.2019
ALTE ARTICOLE